Assalamualaikum wa Rahmatullaah wa Barakaatuh,
Kali ini kami try buat apam balik sendiri. Senang je caranya. Tak perlu beli lagi kat luar. Sedap juga. Jimat~ (lepas ni boleh la buka gerai jual apam balik... hahahahaha)
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1.5 cawan air
1/3 cawan gula
2 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis mauripan
2 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Bahan tabur:
Kacang tanah yang telah dikisar
1 tin jagung cream
Susu pekat (optional)
Gula (optional)
Cara-cara:
- Blend telur & gula hingga kembang.
- Masukkan baking powder, yis, minyak & garam, blend. Masukkan air, blend lagi.
- Masukan tepung, blend lagi.
- Perap 1 hingga 2 jam.
- Guna kuali non stick, tak perlu letak minyak.
- Tuangkan adunan yang diperap tadi. Ikut cita rasa sendiri, sama ada nak buat besar atau kecil.
- Taburkan bahan taburan (ikut cita rasa sendiri).
- Biarkan beberapa minit & angkat.
- Siap untuk dihidang & makan!
|
jagung cream yang digunakan |
|
tadaa~~ siap dah homemade apam balik kamek! |
|
isi homemade apam balik |
0 comments:
Post a Comment