Friday, December 27, 2013

Non-Muslim = Kafir?

Secara dasar, perkataan kafir bermaksud menutup. maka kafir adalah merujuk kepada orang yang telah mengetahui kebenaran Islam lalu menolaknya. 

"Sesungguhnya orang-orang kafir (yang tidak akan beriman), sama sahaja kepada mereka: sama ada engkau beri amaran kepadanya atau engkau tidak beri amaran, mereka tidak akan beriman." (2:6)

"Sesiapa yang beroleh hidayah petunjuk (menurut panduan Al-Quran), maka sesungguhnya faedah petunjuk yang didapatinya itu hanya terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang sesat maka sesungguhnya kesan buruk kesesatannya hanya ditanggung oleh dirinya juga. Dan seseorang yang boleh memikul, tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain (bahkan dosa usahanya sahaja). Dan tiadalah Kami mengazabkan sesiapapun sebelum Kami mengutuskan seorang Rasul (untuk menerangkan yang benar dan yang salah)."(17:15)


Soalan : Adakah kita telah yakin mereka (Non-Muslim) telah mengetahui kebenaran Islam?

Hati-hatilah apabila hendak menuduh seseorang itu kafir ataupun fasik :

"Janganlah seseorang itu menuduh orang lain sebagai fasik atau kafir, sebab jika tidak benar, tuduhan itu kembali kepada dirinya". (HR. Bukhari)


Adakah orang Non-Muslim = Kafir?

Jawapan : Tidak. Sebab bukan semuanya mengetahui kebenaran dan salah satu sebabnya adalah kerana Orang Islam sendiri TIDAK MENYAMPAIKAN KEBENARAN ISLAM.

0 comments: